Sportmode breekt alle records

11/10/2022 Thomas Verlinden

Topatleten blinken uit door hun prestatie, maar ook hun outfit springt in het oog. Die kledij is immers ontworpen om de best mogelijke prestatie te leveren. Schaatsers hebben bijvoorbeeld best een gestroomlijnd ontwerp, skiërs willen warme kleding die ademt en rugbyspelers krijgen beschermende kledij. Wie de juiste outfit draagt, heeft een streepje voor. De {$course.Profession} weet wat de winnende outfit is en hoe die eruit moet zien!

 

Sportmode verandert de wereld

 
Door modetrends te sturen, verandert de {$course.Profession} de sportcultuur. Tijdens het Europees Kampioenschap Strandhandbal in 2021 lokte de outfit van het Noorse vrouwenteam bijvoorbeeld reactie uit: zij hadden een short aan in plaats van een bikinibroekje! De atleten en de ontwerper hadden comfort verkozen boven traditie. Hun keuze om de schaar te zetten in het vrouwonvriendelijke ontwerp bracht een discussie op gang over sportkledij, vrouwenrechten en vrijheden. Of hoe sportontwerp de wereld op en naast het sportterrein verandert.
 
Naast opvattingen veranderen slimme sportontwerpen ook prestaties. In 2019 liep Eliud Kipchoge als eerste een marathon in minder dan twee uur en dat had hij aan zijn schoenen te danken! Het design van de Nike Vaporfly was zo ingenieus dat de schoen zelfs op de lijst van verboden middelen kwam te staan. De meeste prestatieverbeterende designs zijn gelukkig wel toegelaten. Denk bijvoorbeeld aan de aerodynamische fietskledij waarmee Victor Campenaerts het werelduurrecord verbrak. In 2019 reed hij 55,1 kilometer in één uur, terwijl de beste wielrenner honder jaar eerder - zonder aangepaste kledij - slechts 35,3 kilometer kon afleggen.
 

Voor elke sporter de geknipte kledij

 

Prestaties verbeteren

 
Het mag duidelijk zijn: de juiste kledij verbetert prestaties. Een zwempak van polyurethaan dat het hele lichaam bedekt, vermindert bijvoorbeeld de weerstand in het water waardoor je sneller zwemt. Joggers kiezen dan weer beter voor een ademend shirt, dat hun lichaam laat afkoelen. Zo houden ze hun inspanning langer vol.
 
De {$course.Profession} weet welk materiaal de atleet nodig heeft. In de cursus Ontwerper Sportmode kom je alles te weten over verschillende stoffen, draadrichting en ontwerp.
 

Beschermen

 
Sporten is leuk, maar met de foute kledij is het gevaarlijk. Een handschoen tijdens het gewichtheffen kan wondjes voorkomen en ook wie gaat rotsklimmen trekt best beschermende handschoenen aan. Sportmode moet ook aangepast zijn aan mogelijk contact. Zo zijn scheenbeschermers cruciaal bij voetbal en een schouderstuk onmisbaar bij rugby. Ook mensen die alleen sporten moeten even stilstaan bij hun kledingkeuze. Joggers stemmen hun kledij bijvoorbeeld best af op de ondergrond of het weer. Al die veiligheidsmaatregelen beschermen de sporter tijdens én na de inspanning. Naast een juiste fit, helpen ook corrigerende schoenen of ondersteunende braces om blessures te voorkomen.
 
Veiligheid komt voor alles, maar veiligheid gaat ook gepaard met schoonheid. De {$course.Profession} weet een ondersteunend verband perfect in een hip jasje te steken. Dat leer je in de cursus Ontwerper Sportmode door te werken met paspoppen en gevestigde sportmerken onder de loep te nemen.
 

Bewegingsvrijheid en zelfvertrouwen geven

 
Een goede fit zit lekker rond je lijf én geeft bewegingsvrijheid. De shortjes van de Noorse handbalvrouwen zijn daar een voorbeeld van. Sommige sporttakken vragen een strakkere fit dan andere. Wielrenners willen bijvoorbeeld aerodynamische, nauwaansluitende kledij, terwijl cricketspelers een lossere outfit die ademt verkiezen. Een andere factor die de pasvorm bepaalt, is het lichaamstype van de sporter. Extra ondersteuning is bijvoorbeeld nuttig voor sporters met grotere maten.
 
De belangrijkste factor voor het bepalen van de pasvorm is natuurlijk de voorkeur van de sporter. Wie graag hun vormen in de kijker zet, gaat op zoek naar strakke kledij. Omgekeerd kiezen veel sporters voor 'oversized' of 'loose fits'. Zo krijgt iedere atleet het vertrouwen om het beste van zichzelf te geven.
 

Sportmode op en naast het veld

 
Welke pasvorm ze ook kiezen, sporters willen dat hun outfit goed zit en er goed uitziet. De winnende outfits bepalen dan ook naast het sportveld de modetrends. Iedere fashionista heeft vandaag wel een sportsjacket, tracksuit of hippe sneakers. Sportmode of 'active wear' wordt zowel op informele als op formele gelegenheden gedragen. Sommige mensen dragen sneakers om zich makkelijk te manoeuvreren op het werk of tijdens een uitstap, maar ook officële feestjes zijn ze geen uitzondering. Het juiste sportmerk dragen, is zelfs een statussymbool: met de juiste hoody zorg je ervoor dat je tot de groep behoort.
 
Het komt er natuurlijk op aan om comfort, prestatie en schoonheid perfect op elkaar af te stemmen. Dat kan de Ontwerper Sportmode, die alles heeft geleerd over figuurtekenen, materialen, trends en pasvormen.
 
De {$course.Profession} is van vitaal belang in de sportwereld, daar is iedere atleet het mee eens. Er is dan ook een enorme vraag naar ontwerpers met specialisatie in sportmode. Wil jij alteten helpen om in stijl de finishlijn te halen? Volg de cursus en bepaal de koers in de sportmode. Werkzekerheid gegarandeerd!
 
Liever een andere opleiding in de modesector? Ontdek ons volledige aanbod binnen dit thema en vind de cursus die bij je past!


cpSkillsAndSkills

 • Inspiratie opdoen en een kledinglijn uittekenen
 • Je ontwerp op papier aanpassen aan verschillende lichaamsvormen en sporttakken
 • Kennis van stoffen, patronen, commerciële ontwerpen toepassen


Ontwerper Sportmode, aProfession

cpLiPracticalInfo

 • Diploma
 • courseTypeG2
 • 5 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 3 cpHoursPerClass
 • €274

cContent

 • Figuurtekenen en ontwerpen
 • Inspiratie bij het ontwerpen
 • Stoffenkennis, draadrichting, het ontwerp en de bedrukking
 • Werken op een paspop
 • Ontwerpen van een volledige eigen collectie
 • Een eigen portfolio creëren en aanvullen

blogAvailable


relatedBlogs

Zin en onzin van sportdranken

Docent in de kijker: Rob Berghmans

Het opleidingsplan: groeimogelijkheden voor werknemerspreviousLabel

7 conseils pour briller le jour de votre mariage

nextLabel

Een opleiding volgen: een investering die zich altijd terugbetaalt

relatedCourses


Ontwerper Sportmode

studyCategories


Mode & Styling

Sport

Kleding Maken & Ontwerpen

blogTags


ModeontwerperKleding ontwerpenSportSportmodeModeFashionTrendsStijlEigen kledinglijnCursusOpleidingModeacademieLessenGroepslessenNaaienKleding tekenenFashion designerSportonderwijs

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-